Zmiana preferowanych sieci w OS X

Coraz częściej zdarza się pracować w otoczeniu, w którym działa równolegle wiele sieci WiFi. Komputer domyślnie loguje się do tej, z którą połączył się wcześniej. Jeśli jednak chcemy możemy nakazać komputerowy zapomnieć daną sieć, aby nie łączył się z nią ponowne. 

1

Aby to zrobić należy wejść w Preferencje systemowe, następnie w sieć i w nowo otwartym oknie wybrać opcję zaawansowane. Teraz powinno pojawić się nam okienko zawierające wszystkie zapisane sieci WiFi, z którymi komputer kiedyś się łączył. Jeśli widzimy takie, których już nie używamy warto je usunąć klikając w „-” pod listą.

2

Klikając „+” możemy też dodać sieć WiFi, która domyślniej jest ukryta.

3

fot1. SXC.hu

O autorze

Jakub Stanisław Wolak

Maniak technologii. AppleUser, otwarty na konkurencyjne rozwiązania. Twórca i redaktor HelpMacPL  Hobbystycznie dziennikarz, podróżnik i fotograf.

Dodaj komentarz