iOS

Przywracanie iOS do ustawień fabrycznych

Najnowsze wersje systemów iOS posiadają aktywną blokadę, która nie pozwala złodziejowi czy nieuczciwemu znalazcy na wyczyszczenie pamięci telefonu i skonfigurowanie go od nowa już z własnym Apple ID. Jak jednak każde utrudnienie, także to, może sprawiać kłopoty także tym uczciwym użytkownikom, którzy chcą przekazać telefon innej osobie, albo po prostu skonfigurować go zupełnie od zera. Dlatego w tym poradniku pokazuję jak to zrobić.

Wyłączanie usługi Znajdź mój iPod Touch/iPhone/iPad

Aby to zrobić, należy standardowo przejść do Ustawień i w tym menu wybrać opcje iCloud

1

W tym menu, na samym dole znajduje się opcja Znajdź mój iPhone

2

Teraz wystarczy już tylko odznaczyć opcję „Znajdź mój iPhone” i zatwierdzić ją wpisaniem hasła:

OPCJE

Po wykonaniu tej operacji na nasz adres e-mail powinna przyjść wiadomość z informacją o wykonanej zmianie. To zabezpieczenie gdyby ktoś ukradł nasz telefon i jakimś sposobem udało mu się zdobyć nasze hasło.

Formatowanie telefonu

 Teraz wystarczy jedynie wrócić do głównego menu ustawień i tam wybrać opcję ogólne

2014-10-15 19.07.38

Teraz, należy ponownie zjechać na sam dół tego menu i wybrać opcję Wyzeruj

2014-10-15 19.07.44

Ostatnim krokiem jest potwierdzenie zmiany hasłem do naszego urządzenia:

2014-10-15 19.07.49

Teraz system iOS usunie bezpowrotnie wszystkie dane z dysku i będzie go można skonfigurować w dokładnie taki sam sposób jak robiło się to przy pierwszym uruchomieniu urządzenia z nim 🙂

O autorze

Jakub Stanisław Wolak

Maniak technologii. AppleUser, otwarty na konkurencyjne rozwiązania. Twórca i redaktor HelpMacPL  Hobbystycznie dziennikarz, podróżnik i fotograf.

Dodaj komentarz