iOS

Anulowanie zgody na śledzenie położenia przez aplikacje w iOS

lokalizacjaAplikacje w AppStore, w przeciwieństwie do tych z Google Play, mają bardzo ograniczone pole działania. Nawet najbardziej funkcjonalny program, nie będzie w stanie przejrzeć naszych SMS, czy skrzynki mailowej. Pomimo tego programiści bardzo często wmontowują w swoje aplikacje, moduł śledzenia lokalizacji użytkownika. Taki krok, nie dość, że poważnie ogranicza prywatność, to jest dużym obciążeniem dla baterii. Dlatego w tym poradniku pokazujemy, jak ograniczyć ilość programów, które mają dostęp do naszej lokalizacji.

Każda z aplikacji, która chce dowiedzieć się o naszym położeniu, musi wpierw zapytać nas o zgodę. Jest to jednak zgoda jednorazowa, która jest domyślnie zapisywana w iOS. Nie jest to jednak nieodwracalne i za pomocą kilku prostych kliknięć, można ją wycofać. Wystarczy przejść do ustawień, odnaleźć Prywatność, a następnie Usługi lokalizacji i z dostępnego Menu wybrać programy jakie mogą nas śledzić.

Warto wiedzieć, że zablokowanie takiej opcji dla np. programu GPS, uczyni go całkowicie bezużytecznym. Nie warto też całkowicie blokować usług lokalizacji, bo w przypadku kradzieży, lub zgubienia, odnalezienie urządzenia za pomocą Find my iPhone, będzie niemożliwe.

fot1. SXC.hu

O autorze

Jakub Stanisław Wolak

Maniak technologii. AppleUser, otwarty na konkurencyjne rozwiązania. Twórca i redaktor HelpMacPL  Hobbystycznie dziennikarz, podróżnik i fotograf.

Dodaj komentarz