OSX

Włączenie i wyłączanie automatycznych uaktualnień systemu i programów w OS X

Jedną z nowości w systemie OS X 10.10 Yosemite jest możliwość aktywacji automatycznych uaktualnień systemu, tak by pobierały się one automatycznie, gdy tylko komputer jest włączony. To narzędzie może jednak wpłynąć niekorzystnie na prędkość łącza, jaka pozostaje na komputerze, a przez to uniemożliwić szybkie pobranie plików z sieci, gdy będziemy tego pilnie potrzebowali. Dlatego warto znać sposób, jak w wyłączyć tę opcję i później ponownie ją aktywować.

Wszystko tak naprawdę mieści się w Preferencjach systemowych w sekcji AppStore:

appstore

W tym oknie można skonfigurować czy system ma pobierać automatycznie update tylko do systemu, czy tylko do aplikacji, oraz czy może instalować je w tle. W dodatku można także aktywować usługę automatycznego instalowania nowych programów, gdy ściągniemy je na innym Macu. To oczywiście opcja dla osób, które regularnie korzystają z kilku komputerów firmy Apple. Włączenie jej pomoże zachować spójność pomiędzy nimi.

okno

O autorze

Jakub Stanisław Wolak

Maniak technologii. AppleUser, otwarty na konkurencyjne rozwiązania. Twórca i redaktor HelpMacPL  Hobbystycznie dziennikarz, podróżnik i fotograf.

Dodaj komentarz